Rouwservice Nederland

Thuis opbaren

Elk moment van de dag in een vertrouwde omgeving bij de overledene kunnen zijn, kan veel ondersteuning geven bij het rouwproces voor de nabestaanden. Om die reden kan er gekozen worden voor een thuisopbaring. Opbaren thuis is altijd toegestaan, maar niet altijd mogelijk of wenselijk. Indien er wordt gekozen voor een thuisopbaring is er een aantal mogelijkheden:

De overledene kan worden opgebaard in een kist, op bed of op een opbaarplank. Rouwservice Nederland verhuurt koelingen en materialen om een thuisopbaring mogelijk te maken. Er kunnen natuurlijk ook eigen materialen gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld een kussen, dekbedhoes of deken om het persoonlijker te maken.

Bij een opbaring in de kist wordt er onder de kist een kistkoeling geplaatst. De ruimte onder de koeling wordt dan gecamoufleerd met een kleed (een zogenaamde rok), zodat het onderstel niet zichtbaar is.

Als er geen aparte kamer is waar de overledene kan worden opgebaard, kunnen er kamerschermen worden geplaatst, zodat er toch een afgescheiden ruimte ontstaat. De overledene hoeft niet in zijn of haar eigen huis te worden opgebaard. Dit kan ook op de eigen kamer in een zorgcentrum of bij een familielid die bijvoorbeeld meer ruimte heeft.

Deel deze pagina  
Rouwservice Nederland © 2021